Amarok x1200 modem stopped working

Hi, working with an Amarok.
Last Saturday I updated to latest version. 4G modem hangs since then. Tried to revert firmware to 3.105 but same result. Since then SIM cards are not registered. See picture.
Checking attached syslogs, modem seems to hangup when trying to connect, albeit some AT commands are interchanged.
Strange is the thermal setting failed message on boot while trying to init modem.
Already tried with several working SIM cards from several providers. Always same result.

Sat Nov 27 10:23:29 2021 daemon.notice procd: /etc/rc.d/S70modem-init: thermal setting failed

Sat Nov 27 10:28:02 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is setting up now
Sat Nov 27 10:28:03 2021 user.notice mwan3rtmon[3222]: Stopping mwan3rtmon…
Sat Nov 27 10:28:05 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (11456): cat: can’t open ‘/tmp/modem.1-1/signal’: No such file or directory
Sat Nov 27 10:28:05 2021 daemon.notice pppd[11753]: pppd 2.4.7 started by root, uid 0
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.err gl_monitor[3570]: uci: Entry not found
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.err gl_monitor[3570]: uci: Entry not found
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: abort on (BUSY)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: abort on (NO CARRIER)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: abort on (ERROR)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: report (CONNECT)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: timeout set to 10 seconds
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: send (AT+CGDCONT=1,“IP”,""^M)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 kern.alert kernel: [ 284.838897] fast-classifier: starting up
Sat Nov 27 10:28:07 2021 kern.alert kernel: [ 284.843152] fast-classifier: registered
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: timeout set to 30 seconds
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: expect (OK)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: AT+CGDCONT=1,“IP”,""^M^M
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: OK
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: – got it
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: send (ATD991#^M)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: expect (CONNECT)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: ^M
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: ATD
99
**1#^M^M
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: CONNECT
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: – got it
Sat Nov 27 10:28:07 2021 local2.info chat[11897]: send ( ^M)
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.info pppd[11753]: Serial connection established.
Sat Nov 27 10:28:07 2021 kern.info kernel: [ 285.214048] 3g-modem_1_1_2: renamed from ppp0
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.info pppd[11753]: Renamed interface ppp0 to 3g-modem_1_1_2
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.info pppd[11753]: Using interface 3g-modem_1_1_2
Sat Nov 27 10:28:07 2021 daemon.notice pppd[11753]: Connect: 3g-modem_1_1_2 <–> /dev/ttyUSB5
Sat Nov 27 10:28:09 2021 daemon.notice pppd[11753]: Modem hangup
Sat Nov 27 10:28:09 2021 daemon.notice pppd[11753]: Connection terminated.
Sat Nov 27 10:28:10 2021 daemon.info pppd[11753]: Exit.
Sat Nov 27 10:28:10 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is now down

This only happens to one modem, right? The other modem is working OK?

Can you reset the modem? Also try to lock the modem in 4G or 3G mode so that it does not roam to 2G.

AT command to lock to 4G LTE

AT+QCFG="nwscanmode",3,1

AT command to lock to go back to auto

AT+QCFG="nwscanmode",0,1

Hi, thanks for your answer,

Well I reset the modem, rebooted, set it up manually/auto several times, same results.
I have also forced 4G mode through AT commands. Nothing changes.

Following another topic in the forum, I removed mwan3 (2.8 version), updated and re-installed (2.6 version was installed). No changes.

I tried with the other SIM card slot but nothing is detected (I’m no pretty sure that it is active/exists). Nothing on dmesg or syslogs regarding modem when using this slot. It doesn’t even detect the carrier name as when using SIM slot 1. Indeed, my /etc/config/network file does only have one modem interface “modem_1_1_2”. See picture.

One thing is I can’t understand is why if the modem is mounted as /dev/ttyUSB4, as this is the one which answers AT commands and return the IMEI of my SIM card, then during the modem reset process it’s binded to /dev/ttyUSB5 just before the hangup. See syslog:

Tue Nov 30 08:50:51 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (21662): Waiting for network registration
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (21662): Starting network modem_1_1_2
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (21662): Unable to connect IPv4
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (22177): Stopping network modem_1_1_2
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (22177): Command failed: Permission denied
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is now down
Tue Nov 30 08:50:52 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is setting up now
Tue Nov 30 08:50:54 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (22327): Stopping network modem_1_1_2
Tue Nov 30 08:50:54 2021 daemon.notice netifd: modem_1_1_2 (22327): Command failed: Permission denied
Tue Nov 30 08:50:54 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is now down
Tue Nov 30 08:50:54 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is setting up now
Tue Nov 30 08:50:57 2021 daemon.notice pppd[22558]: pppd 2.4.7 started by root, uid 0
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: abort on (BUSY)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: abort on (NO CARRIER)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: abort on (ERROR)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: report (CONNECT)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: timeout set to 10 seconds
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: send (AT+CGDCONT=1,“IP”,“telefonica.es”^M)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: timeout set to 30 seconds
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: expect (OK)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: AT+CGDCONT=1,“IP”,“telefonica.es”^M^M
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: OK
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: – got it
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: send (ATD991#^M)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: expect (CONNECT)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: ^M
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: ATD
99
**1#^M^M
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: CONNECT
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: – got it
Tue Nov 30 08:50:58 2021 local2.info chat[22562]: send ( ^M)
Tue Nov 30 08:50:58 2021 daemon.info pppd[22558]: Serial connection established.
Tue Nov 30 08:50:58 2021 kern.info kernel: [ 1236.931610] 3g-modem_1_1_2: renamed from ppp0
Tue Nov 30 08:50:58 2021 daemon.info pppd[22558]: Using interface 3g-modem_1_1_2
Tue Nov 30 08:50:58 2021 daemon.notice pppd[22558]: Connect: 3g-modem_1_1_2 <–> /dev/ttyUSB5
Tue Nov 30 08:50:59 2021 daemon.info pppd[22558]: CHAP authentication succeeded
Tue Nov 30 08:50:59 2021 daemon.notice pppd[22558]: CHAP authentication succeeded
Tue Nov 30 08:51:00 2021 daemon.notice pppd[22558]: Modem hangup
Tue Nov 30 08:51:00 2021 daemon.notice pppd[22558]: Connection terminated.
Tue Nov 30 08:51:01 2021 daemon.info pppd[22558]: Exit.
Tue Nov 30 08:51:01 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is now down
Tue Nov 30 08:51:01 2021 daemon.notice netifd: Interface ‘modem_1_1_2’ is setting up now
Tue Nov 30 08:51:05 2021 daemon.notice pppd[23174]: pppd 2.4.7 started by root, uid 0

Can you reset the firmware and start over?

If still cannot work I may just call customer servie.

Ok, thanks. I did it and seems to work now. Anyway I think there’s still some problem on the background.

Thanks for reporting.