Slate AX dropping USB Tethering connection - ZTE-MF79U

Hi,
I have a ZTE-MF79U connected to a Slate AX.
It was working fine until a couple of weeks ago… it was able to stablish the USB Tethering connection and maintain it stable for long periods of time.

However some weeks ago I noticed that it started dropping the USB Tethering connection. If I restart the Slate AX and plug the USB Modem it connects but after 1 minute the connection is lost and then I am unable to connect again.

I guess it started after one of the recent firmware updates but I am not sure exactly when it started because USB Tethering is my backup connection option, most of the time I am in Ethernet or Repeater mode.

Here it is the log that is generated when I try to connect without success:

Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Firewall config="cfg02dc81" zone="lan" zone_masq6="0".
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Firewall config="cfg03dc81" zone="wan" zone_masq6="1".
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Found firewall zone_name="wan" with zone_masq6="1" zone_masq6_privacy="1".
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Setting up masquerading nat6 for zone_name="wan" with zone_masq6_privacy="1"
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Ensuring ip6tables chain="zone_wan_postrouting" contains our MASQUERADE.
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Ensuring ip6tables chain="zone_wan_input" contains our permissive DNAT rule.
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Ensuring ip6tables chain="zone_wan_forward" contains our permissive DNAT rule.
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Found device="wlan-sta0" for network_name="wwan".
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Enabling IPv6 temporary addresses for device="wlan-sta0".
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Accepting router advertisements on wlan-sta0 even if forwarding is enabled (required for temporary addresses)
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Using temporary addresses for outgoing connections on interface wlan-sta0
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Done setting up nat6 for zone="wan" on devices: wlan-sta0
Thu Oct 12 15:54:24 2023 user.notice nat6: Firewall config="cfg0fdc81" zone="guest" zone_masq6="0".

Could someone help me figure out what is the issue and how to fix it?

Edit: downgraded the firmware to 4.2.3 and it looks fine now. Connected 10 minutes ago and the connection did not drop since then. Looks like the issue is with the new 4.4.6 version.

Thanks for your feedback, this issue will be fixed in version 4.5.0.

1 Like