Slate AX firmware with kernel 5.4 is available

https://dl.gl-inet.com/?model=axt1800&type=beta

It upgrade to kernel 5.4 and does not crash when connecting to 160MHz wifi.

Pls test.

4 Likes

I tried to upgrade with settings that seems to fail networking wise.

but then I applied a reset and the UI stopped working after I had set my password.

luckily I got output from the logread perhaps its anything usefull?

edit to add: also the leds is blinking strange.

logread:
data.zip (13.9 KB)

dmesg (kernel log):
dmesg.zip (10.3 KB)

Edit tested by upgrading without keeping the settings:

the web UI keeps timing out after setting the password, also luci seems not to be accessible once the UI becomes unresponsive, the led lighting is flashing strangely.

it seems the demsg logs show something about failing to load or mount something about the wifi driver:

click to expand
[   21.184339] ath11k c000000.wifi: chip_id 0x0 chip_family 0x4 board_id 0xff soc_id 0xffffffff
[   21.196689] ath11k c000000.wifi: fw_version 0x2604835d fw_build_timestamp 2022-03-09 12:49 fw_build_id QC_IMAGE_VERSION_STRING=WLAN.HK.2.6.0.1-00861-QCAHKSWPL_SILICONZ-1
[   21.230596] ath11k c000000.wifi: Direct firmware load for ath11k-macs failed with error -2
[   21.230633] ath11k c000000.wifi: Falling back to sysfs fallback for: ath11k-macs
[   21.291810] remoteproc remoteproc0: remote processor cd00000.remoteproc is now up
[   21.401202] ath11k c000000.wifi: qmi failed to load CAL data file:caldata.bin
[   21.674841] remoteproc remoteproc0: stopped remote processor cd00000.remoteproc

[   22.178161] ath11k c000000.wifi: qmi failed to load CAL data file:caldata.bin
[   22.379933] ath11k c000000.wifi: Direct firmware load for ath11k/IPQ6018/hw1.0/qdss_trace_config.bin failed with error -2
[   22.379976] ath11k c000000.wifi: Falling back to sysfs fallback for: ath11k/IPQ6018/hw1.0/qdss_trace_config.bin
[   22.555765] ath11k c000000.wifi: Direct firmware load for qdss_trace_config.bin failed with error -2
[   22.555805] ath11k c000000.wifi: Falling back to sysfs fallback for: qdss_trace_config.bin
[   22.648140] ath11k c000000.wifi: qmi failed to load QDSS config: qdss_trace_config.bin
[   22.648176] ath11k c000000.wifi: Failed to download QDSS config to FW: -12

and this one:

[   21.178422] qcom,cpr4-apss-regulator b018000.cpr4-ctrl: CPR valid fuse count: 4

logs.zip (24.1 KB)

I updated from 4.0.1 pre-release 2.

Updated without settings. It’s ok.
I’m testing…
IOS app recognizes only online status, nothing other…

Installed, testing, so far so good. (it’s better NOT to keep settings when upgrade)

For me the new kernel makes everything feel sluggish. The UI is slower to load for me, and general connections felt slower to load with clean firmware installs with the exact same light config (static routes, vpn, adguard etc) nothing that would break the networking.

My laptop also falls back to Wifi 4 (N) when using the new kernel and 2.4ghz, it will not find the 5ghz wifi at all.

4.0.1 beta 1:

Screenshot 2022-07-31 00.31.19

Kernel 5.4:

Screenshot 2022-07-31 00.25.17

More testing is needed i think for general users :slight_smile:

new 5.4 kernel

  • tried upgrade with keep settings failed. (I always test this now and still wipe firmware

  • opkg update from shell yields

Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a7/wifi_ax/Packages.gz

Updating database.
Database update completed.
Collected errors:
 * opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/targets/ipq807x/ipq60xx/packages/Packages.gz, wget returned 8.
 * opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a7/gl_feeds_common/Packages.gz, wget returned 8.
 * opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a7/glinet/Packages.gz, wget returned 8.
 * opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a7/ipq807x/Packages.gz, wget returned 8.
 * opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a7/wifi_ax/Packages.gz, wget returned 8. 
  • from gli-gui asks to upgrade to 4.0.0

  • AdGuard ‘settings’ connects over http but not https over port 3000 ( believe something has changed in Version: v0.107.8 that causes this.)

yes, I can second above “syndrome” except that I don’t run AGH on my Slate AX.

After upgrading my phone won’t connect to 5Ghz Wifi: It says that the AP at the moment is full.
On log I have this repeated tens of times:

Sun Jul 31 07:55:21 2022 kern.warn kernel: [52974.839786] ath11k c000000.wifi: Failed to add peer: xx:xx:xx:xx:xx:xx for VDEV: 1
Sun Jul 31 07:55:21 2022 kern.warn kernel: [52974.839828] ath11k c000000.wifi: Failed to add station: xx:xx:xx:xx:xx:xx for VDEV: 1
Sun Jul 31 07:55:21 2022 daemon.notice hostapd: wlan0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: Could not add STA to kernel driver

And also on Kernel log:

[52974.839786] ath11k c000000.wifi: Failed to add peer: xx:xx:xx:xx:xx:xx for VDEV: 1
[52974.839828] ath11k c000000.wifi: Failed to add station: xx:xx:xx:xx:xx:xx for VDEV: 1

My PC and other devices meanwhile are connecting to 5Ghz without problems…

I am not sure whats going on, but now I have this message after I installed it yesterday, I just checked this morning and I noticed this

did anyone get this?

Everyone installed 5.4 firmware get this update message :wink:

2 Likes

Was fine for few hours but device has been going unresponsive a few times and unable to access the web admin panel, I’ve been connected via ethernet cable using it in repeater mode, after removing power and powering it back on, it has factory reset itself, unable to get the logs, this is on 4.0.1 release3.

Gone back to 4.0.1 release2.

Further to the issue, there is a problem with adguardhome, maybe the filters list is too much for it to handle, I’m not 100% sure but after enabling the filters it went unresponsive, rebooted, however it didn’t factory reset this time.

1 Like

When will you release an update for the ax1800?

2 Likes

Mine seems to be working ok for the last 24h. Will update if any issue.
With adguard + openvpn.
However fan is not enabled, while 4.0.1 release2 I think had fan enabled.

1 Like

My router has been working for the third day with this firmware and so far I have not noticed any problems with it.

@alzhao and the other great GL.Inet employees, thank you so much for finally releasing the 5.4 kernel.

3 Likes

They’re working on releasing the official build for the GL-AX1800. This might take some time, there is no official eta yet.

1 Like